Róże

Poprzednio opowiadaliśmy o cennych właściwościach róży i o tym, dlaczego tak chętnie wykorzystywana jest ona zarówno w perfumiarstwie jak i w kosmetyce pielęgnacyjnej. I jest to robione w naprawdę szerokim zakresie ponieważ olejki, ekstrakty i oleje różane znajdziemy zarówno w pielęgnacji wszystkich typów skóry twarzy. Znajdziemy ją również w preparatach przywracających młodość i wigor naszego ciała. Jest ona również składową szamponów, odżywek zarówno do włosów czy skóry głowy. No i oczywiście wcierek pomagających zadbać o to aby nasze włosy były zdrowsze, bardziej lśniące i łatwiej się układały. Dziś przyjrzymy się zatem bliżej konkretnym i najbardziej cenionym przez kosmetykę i perfumerię odmianom róż. Podpowiemy również jak odnaleźć je w INCI konkretnego kosmetyku.

 

Róża damasceńska i jej właściwości pielęgnacyjne

 

W spisie INCI szukaj olejku z róży bułgarskiej rosa damascena flower oil lub hydrolatu rosa damascena (Bulgarian Rose) flower water. Olejek jest otrzymywany z płatków róży poprzez destylację z parą wodną. Najlepszy jakościowo olejek otrzymuje się z róży damascena, która uprawiana jest przede wszystkim w Bułgarii. Kwiaty róży niezbędne do wytworzenia olejku są ścinane wcześnie rano, dzięki temu uzyskuje się najwięcej aromaterapeutycznego skarbu. Zapach bułgarskiej odmiany róży jest niezwykle słodki i przyjemny. Jeżeli chodzi natomiast o wodę różaną czyli hydrolat to powstaje ona jako efekt uboczny produkcji olejku — ze skroplonej pary, która uwalnia w procesie destylacji czystą esencję różaną. Z badań wynika, że olejek różany wykazuje działanie antybakteryjne. Lecz hydrolat z tego kwiatu już nie posiada tej właściwości. Za to doskonale sprawdzi się do tonizacji skóry, ponieważ przywraca jej optymalny poziom pH.

W pielęgnacji sięgamy po różę damasceńską ponieważ pomaga ona odzyskać blask skórze szarej i zmęczonej. Wzmocni i uelastyczni ściany naczyń krwionośnych oraz  poprawi koloryt i zredukuje zaczerwienienia dzięki zawartości witaminy C i flawonów.

 

 

Shamasa Hydrolat różany

 

Róża stulistna i jej właściwości

 

W INCI szukaj jej w postaci ekstraktu rosa centifolia flower extract, soku z płatków rosa centifolia flower juice i hydrolatu rosa centifolia (rose) water i oczywiście olejku eterycznego  rosa centifolia flower oil. Róża stulistna jest tak naprawdę mieszanką kilku gatunków róż i wywodzi się z Francji. Jej płatki są jadalne i można z nich wytwarzać wyborne konfitury oraz cenny dla zdrowia sok. Wyciskany jest on z wyselekcjonowanych płatków a sam proces odbywa się tak zwaną metodą na zimno oraz bez zastosowania jakichkolwiek rozpuszczalników. Wszystko to po to aby zachować wszelkie właściwości — zarówno odżywcze jak i te terapeutyczne — w gotowym już surowcu. Jednocześnie tak przygotowany sok zachowuje swój naturalny, różany zapach i kolor płatków róży. W płatkach róży stulistnej znajdziemy antocyjany i polifenole, bardzo cenione przez twórców receptur kosmetycznych. To dzięki polifenolom kosmetyki zawierające w składzie różę stulistną mają silne działanie antyoksydacyjne i zwalczają wolne rodniki, które są najczęstszą przyczyną przedwczesnego starzenia się skóry. Wpływają one również na produkcję kolagenu i elastyny, czyli najważniejszych białek podporowych w naszej skórze. Zatem wpływają doskonale na poprawę i utrzymanie elastyczności i jędrności. Olejek eteryczny z róży stulistnej ma swoje zastosowanie w aromaterapii a jego aromat wykazuje działanie relaksujące i antydepresyjne.

 

Właściwości i zastosowanie róży piżmowej

 

W INCI znajdziesz olej z jej nasion pod nazwą rosa moschata seed oil, ale również i pod tą nazwą rosa rubiginosa seed oil znajduszesz olej z nasion róży piżmowej. Natomiast olejek eteryczny z kwiatów róży rdzawej to wild musk rose essential oil. Warto jednak na samym początku wspomnieć, że samą różę mosqueta również znajdziemy pod różnymi nazwami — róża rdzawa, róża muszkatołowa, róża piżmowa. W pielęgnacji najcenniejszy jest olej uzyskiwany z jej nasion. Najczęściej spotykany jest on w preparatach przeciwzmarszczkowych do skóry dojrzałej, ujędrniających, anti-age, ponieważ doskonale poprawia elastyczność skóry. Doskonale sprawdza się również w pielęgnacji ciała ponieważ wspomaga redukcję rozstępów i blizn. Dlatego polubią go posiadacze skóry trądzikowej, zwłaszcza jeżeli zmagają się z problemem blizn potrądzikowych. A skórze tłustej zaoferuje on jeszcze działanie normalizujące wydzielanie sebum i wspomoże odblokowanie zaczopowanych już gruczołów łojowych. Nadaje się także do pielęgnacji włosów. Dobrze się wchłania, pozostawia jedwabistą, wygładzającą i ochronną warstwę na skórze i włosach. Warto jeszcze wspomnieć, iż jest on cennym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy E. Olej z nasion róży muszkatołowej ma przyjemny zapach róż i jest lekko gęsty. Charakteryzuje się również zawartością kwasu trans- retinowego (tretinoiny) o działaniu przeciwzmarszczkowym, silnie antyoksydacyjnym, opóźniającym starzenie i pobudzającym syntezę kolagenu.

 

Właściwości i zastosowanie kosmetyczne dzikiej róży

 

W INCI kosmetyku odnajdziesz ją jako olej z owocu rosa canina fruit oil lub jako olej z nasion rosa canina seed oil. Najlepszy olej z owoców róży uzyskiwany jest metodą ekstrakcji nadkrytycznej CO2. Olej ten cechuje się bardzo wysoką zawartością witaminy C i karotenoidów. Ma on właściwości neutralizujące przebarwienia, łagodzące oraz regenerujące. Nadkrytyczny ekstrakt z dzikiej róży charakteryzuje również  ponadprzeciętnie wysoka zawartość witaminy A i kwasów Omega 3. Dlatego jest on doskonały w pielęgnacji cery wrażliwej. Jeżeli chodzi natomiast o olej z nasion dzikiej róży, to najlepszy jest taki tłoczony na zimno z samych nasion dzikiej róży. Jego skład jest naprawdę wyjątkowy ponieważ zawiera on w sobie naturalny kwas trans-retinowy (kwas witaminy A), który regeneruje tkanki na poziomie komórkowym. Ponadto olej ten charakteryzuje się wysoką zawartością kwasu linolowego, kwasu linolenowego i kwasu oleinowego. Związki te są ważnymi składowymi błon komórkowych.

 

Na koniec myślę, że warto przypomnieć, iż róża to królowa działania antyoksydacyjnego. Dlatego też idealnie wpisuje się w pielęgnację skór dojrzałych zapewniając im nawilżenie i odżywienie. Warto więc szukać jej w składzie kosmetyków nawilżających. Dba też o nasze naczynka i dobrze oddziałuje na skórę trądzikową. Należy też wspomnieć, iż kosmetyki z dodatkiem róży dobrze wpływają też na cerę trądzikową. Natomiast w perfumerii róża pozwala tworzyć oszałamiające kompozycje najlepszych perfum. Królowa jest tylko jedna i jest nią zdecydowanie róża.