Róże

 

Uznawana jest za symbol miłości, a to za sprawą mitu o narodzinach o Afrodyty. Otóż  gdy bogini wyłoniła się z morskiej piany zaczęła biec w stronę swego kochanka Adonisa. Wtedy to skaleczyła się w stopę a z kropli jej krwi powstała i zakwitła pierwsza róża. Od tej pory aromat różanych kwiatów jest jednym z najbardziej lubianych i rozpoznawalnych na całym świecie zapachów. W dodatku, jak na boski kwiat przystało, jest on dość drogim komponentem zarówno perfum jak i preparatów pielęgnujących skórę, ponieważ aby otrzymać kilogram różanego olejku esencjonalnego trzeba poddać destylacji w alembiku aż tonę pachnących płatków tego kwiatu. Jednak jego cena nie odstrasza producentów. A to dlatego, że wystarczy wręcz mikroskopijna jego ilość by uzyskać pożądaną woń w kosmetykach czy perfumach. Nie wspominając już o pielęgnacyjnych, czy wręcz leczniczych właściwościach róży. A o tych przekonali się już starożytni Grecy czy Rzymianie. Stosowali oni napary, oleje i owoce róży jako panaceum na wiele schorzeń i dolegliwości — zwłaszcza tych skórnych. A sam olejek różany odnaleźć można w jednej z najstarszych zapisanych w księgach receptur kremów pielęgnacyjnych. Róża do dnia dzisiejszego jest składnikiem wielu kosmetyków, na przykład do cery naczyniowej czy utrzymujących lub przywracających młodość.

 

Róże występują na całej półkuli północnej naszego globu. Choć zapewne wywodzą się one ze wschodniej Azji — a dokładniej z Chin — i dopiero stamtąd rozprzestrzeniły się dalej. Obecnie znamy około 200 gatunków róży, lecz w kosmetyce stosujemy zaledwie część z nich. Najbardziej znana jest róża damasceńska. To właśnie jej olejek produkowany jest w Bułgarii. Róża piżmowa czyli mosqueta to źródło jednego z najcenniejszych olejków różanych. Jest on bogaty w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminę E. Płatki róży karbowanej — zwanej też pomarszczoną, fałdzistolistną lub różą japońską — najczęściej się suszy i wykorzystuje w tej formie. Róża stulistna ze względu na zawartość antocyjanów i polifenoli wykazuje działanie antyoksydacyjne. Ale i jej zapach lubiany jest przez perfumeryjne nosy. Jest jeszcze dzika róża — rosa canina — będąca niezwykle cennym źródłem witaminy C. W perfumach wykorzystujemy różę damasceńską (bułgarską) jest zapach jest intensywny, słodki, z lekko owocową nutą. Zapach róży stulistnej jest bardziej miodowy i z lekką nutą zieloną. Natomiast w róży mosqueta czyli piżmowej znajdujemy właśnie piżmowe nuty.

 

Swiss Arabian Crystal Rose

 

Właściwości i zastosowanie róż

 

    Jedną z najważniejszych właściwości róży jest silne działanie antyoksydacyjne. Dlatego doskonale znajdują się w preparatach pielęgnujących skórę dojrzałą. Natomiast w owocach róży, a w szczególności tej dzikiej, jest więcej witaminy C niż choćby w owocach cytrusowych, a nawet jagodowych (w tym porzeczki). A to właśnie witamina C odpowiedzialna jest za uszczelnianie naczyń krwionośnych i jest od dawna znanym oraz cenionym przeciwutleniaczem. Róża działa również antybakteryjnie i kojąco. A dzięki zawartych w płatkach związkach flawonowych preparaty z różą oddziaływają na każdą warstwę naszej skóry. W naskórku odbudowują lipidy. W głębszych warstwach działają  antyoksydacyjne oraz zapobiegają szkodliwemu działaniu promieniowania UV. Natomiast w skórze właściwej flawonoidy wpływają na uszczelnienie i wzmocnienie naczyń włosowatych. Natomiast taniny będące substancjami z kategorii garbników, mają działanie ściągające. Dlatego też różane ekstrakty wykorzystuje się w kosmetykach przeciwzmarszczkowych. Nie możemy też zapominać, że zarówno ekstrakty jak i olejki uzyskiwane z róży zmiękczają i wygładzają włosy. Dlatego też wkomponowuje się je w szampony, odżywki i płukanki. Z róży jesteśmy w stanie wydobyć około 130 różnych związków, które wykazują pozytywny wpływ na nasz organizm. Poza tymi wymienionymi wcześniej są to również karotenoidy, kwas foliowy czy witaminy A, B1, B2, E i K. W owocach dzikiej róży znajdują się też kwasy owocowe, które złuszczają skórę. Dzięki temu skóra trądzikowa jest oczyszczana i nie tworzą się na niej zaskórniki. Skoro jesteśmy już przy owocach dzikiej róży warto się również przyjrzeć najpełniejszemu w cenne substancje ekstraktowi a przez to najcenniejszemu. Uzyskiwany jest on właśnie  z owoców róży dzikiej metodą nadkrytycznej ekstrakcji CO2. Metoda ta zapewnia wydobycie z materiału roślinnego bez mała wszystkiego co w nim jest a w dodatku jest ona w 100% naturalna i ekologiczna. Ekstrakt ten uzyskuje się z ekologicznie czystych owoców róży najwyższej jakości. Na chwilę obecną nie ma lepszej metody na wydobycie z roślin wszystkich cennych składników aktywnych bez żadnej straty.

Ciąg dalszy już niedługo ....